Sprzedaż żywności na wynos powinna być prowadzona bardzo odpowiedzialnie i zgodnie z obowiązującymi normami. Wymaga to odpowiedniego przygotowania, aby żywność była pakowana i transportowana w bezpiecznych i higienicznych warunkach. Tylko w ten sposób można zadbać o utrzymanie jej jakości, a także o bezpieczeństwo konsumentów. Niezwykle ważne w całym procesie są opakowania dla gastronomii. Na co postawić?
Zgodność z obowiązującymi przepisami
Prowadzenie lokalu gastronomicznego lub firmy cateringowej to spore wyzwanie. Jako właściciel musisz zadbać o szereg aspektów. Niezwykle ważne jest prowadzenie działalności zgodnie z obowiązującym prawem. W nim wyszczególnione są normy dla:
- jakości wody;
- jakości żywności;
- wyposażenia lokalu;
- eksploatowanych narzędzi;
- stanu technicznego budynku;
- osób zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności;
- bezpiecznego i higienicznego transportu w przypadku produkcji żywności na wynos.
Oczywiście każda firma działająca w szeroko rozumianej gastronomii musi posiadać pozwolenie sanepidu. Jeżeli prowadzisz lub planujesz prowadzić sprzedaż na wynos, to jednym z kluczowych aspektów są higieniczne opakowania na żywność.
Plastikowe opakowania dla gastronomii
Popularnym i sprawdzonym rozwiązaniem w przypadku sprzedaży żywności na wynos są plastikowe opakowania. Pozwalają na bezpieczne i higieniczne transportowanie żywności. Wysokiej jakości tworzywo sztuczne jest bezpieczne dla żywności oraz konsumentów, dlatego można stosować je bez obaw. Atutem plastiku jest jego mała waga, a także spora elastyczność. Dostępne na rynku produkty pozwalają na transportowanie różnego rodzaju żywności. Ponadto plastik pozostaje tani w produkcji, co przekłada się na obniżenie kosztów produkcji gastronomicznej i pozwala na utrzymanie konkurencyjnych cen. To w połączeniu z trwałością i bezpieczeństwem eksploatacji sprawia, że plastik wciąż cieszy się sporą popularnością wśród właścicieli lokali gastronomicznych i firm cateringowych. Do tego jest zgodny z rygorystycznymi normami sanepidu.
Jakie materiały gwarantują bezpieczeństwo i higienę transportu żywności?
Tworzywa sztuczne od lat wykorzystywane są w transporcie żywności. Obecnie do najpewniejszych i bezpieczniejszych materiałów tego typu należą: polipropylen, wood plastic composites, tworzywa biodegradowalne i biotworzywa. To sprawdzone opakowania dla gastronomii, które w Bittner powstają z wykorzystaniem nowoczesnej i wydajnej technologii. Wszystko po to, aby zachować najwyższą jakość świadczonych przez gastronomię usług.
Dobry wybór dla restauracji i firm cateringowych
Opakowania dla gastronomii to wybór zarówno dla lokali gastronomicznych, jak i firm cateringowych. Szybkie i wygodne pakowanie z zachowaniem najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa sprawia, że do klienta trafia produkt zachowujący swoje właściwości. To klucz do tego, aby budować stabilną pozycję na rynku.