Od dziesiątek lat opakowania plastikowe na żywność stanowią jeden z podstawowych wyborów producentów, firm gastronomicznych i cateringowych czy też indywidualnych klientów. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy tego typu rozwiązanie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia. Czy opakowania plastikowe na żywność produkowane z nowoczesnych materiałów są bezpieczne i dlaczego wciąż są tak chętnie wykorzystywane?
Dlaczego plastik wykorzystuje się do pakowania żywności?
Plastik to obecnie jeden z najpopularniejszych wyborów w zakresie produkcji opakowań na żywność. Wpływa na to klika czynników. Przede wszystkim plastik to tani materiał. Producenci wykorzystują go ze względu na to, że w ten sposób mogą utrzymać niższe koszty oferowanych produktów, a także zmaksymalizować zyski z ich sprzedaży. Ponadto jako lekki i elastyczny materiał plastik sprawdza się w wielu sytuacjach i zapakowaną w niego żywność z powodzeniem można zabrać do pracy, szkoły czy też na piknik. Nie bez znaczenia jest także trwałość. Starannie dobrane i przygotowane tworzywo posiada większą wytrzymałość i odporność na uszkodzenia niż metal i szkło. Dzięki temu opakowania plastikowe na żywność gwarantują większe bezpieczeństwo produktu i minimalizują ryzyko strat finansowych.
Dobrej jakości plastik jest bezpieczny
Oczywiście plastik plastikowi nierówny. Właśnie dlatego warto stawiać na wysokiej jakości opakowania z tworzyw sztucznych, które są w pełni bezpieczne dla przechowywanej żywności i konsumentów. Do tego typu materiałów zaliczane są m.in.: polipropylen (surowiec PP), Wood Plastic Composites oraz innowacyjne tworzywa biodegradowalne i biotworzywa. Jako Bittner dokładamy wszelkich starań, aby każdy z oferowanych przez nas produktów spełniał najwyższe standardy i normy w zakresie bezpieczeństwa i wydajności. Właśnie dlatego korzystamy z nowoczesnych technologii, w tym m.in.: ekstruzji, wtrysku i termoformowania. Wysokiej jakości produkty są odporne na działanie wysokich temperatur, a także doskonale sprawdzają się w wielokrotnym użytku.
Słabszej jakości produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów
Zagrożeniem dla zdrowia mogą być materiały słabej jakości, które pochodzą z niepewnego źródła. Wówczas może okazać się, że plastikowe opakowania na żywność będą mniej trwałe, a także będą zawierały w sobie toksyczne substancje. W skrajnych przypadkach mogą one przedostawać się do żywności i do organizmu konsumenta. Właśnie dlatego warto postawić na sprawdzonych producentów opakowań dla gastronomii.
Nie obawiaj się plastiku
Choć na ten temat krąży wiele mitów, to jednak odpowiednio przygotowane opakowania plastikowe na żywność są bezpieczne dla zdrowia. W związku z tym konsumenci nie powinni się ich obawiać. Wraz z rozwojem technologii pojawiają się na rynku innowacyjne tworzywa sztuczne – coraz częściej w pełni biodegradowalne, co jest ich dodatkowym atutem. Kupując żywność w plastikowych opakowaniach, zwracaj uwagę na to, z jakiego tworzywa powstały.
Bittner to rodzinna firma, w której specjalizujemy się w produkcji folii i jakościowych opakowań plastikowych na żywność. Naszym klientom gwarantujemy najwyższą jakość produktów. Są bezpieczne dla zdrowia i można bez obaw wykorzystywać je do przechowywania i transportu żywności.